Sunday, 16 June 2013

Mensyukuri Nikmat ALLAH...

Assalamualaikum w.b.t.. ehem2... hyep you guys.... tu diaaa, mai dah. setelah beberapa lama tak mengupdate blog kan, so time ni aku merajinkan diri juga update. kena pulak petang tadi, ada yang tanya, tak update blog ke? hihi...

orait, Mensyukuri Nikmat ALLAH.

Hari ni Kak Long outstation. p Langkawi. empat hari wooo.. nak tak nak aku kena la terima tanggungjawab sebagai suri rumah sepenuh masa dalam pada Kak Long tak ada ni. ingatkan, malam ni tak makan dah. sekali tadi, abang kak long datan rumah. ada hal family dia. so, ajak keluar makan. syez wey! aku dah kenyang kot. tapi, tak tau pasai pa, mulut aku ni tak nak pulak cakap,  tak nak makan ka pa... or at least, say something time order makan tu. hah, penyudahnya, kena jugak habiskan. nasi penuh pinggan. dengan siakap sweet sour, siakap steam, kailan ikan masin, sotong, gila banyak kot. nyaris nak termuntah aku tadi. along pun, terpaksa habiskan nasi alia. dah aku, tak kan nak bagi kat along pulak kan. tak sampai lima minit, anak abang kak long tu makan, aku tengok, dah separuh dah nasi dia.... maybe lapaq kot. nak ja aku tanya, "weyh, cukup dak nasi ang? amek hat aku wey..." tapi, tak tertanya. minum ayaq pulak, sampai tertelan biji limau kasturi. gatai ngat kan nak order limau ais. hah, padan muka... biru sekejap muke aku. dengan nak habiskan nasi lagi. terkulat-kulat aku. bukan apa, boleh je nak tinggal nasi tu sebab tak habis. tapi, aku teringat along cakap hari tu, "makan tak habis, nasi ni nanti siapa makan?" aku cakap la, kucing kan ada. haha. lepas tu, along bagi setepek atas muka."kalau orang tu bagi kucing, kalau orang tu buang? kan rezeki iblis tu..." hehe. aku pun terkebil-kebil sekejap. along kalau bagi, memang melekat atas muke. sso, sejak hari tu la, walau macam mana pun, aku akan habiskan jugak makanan yang ada depan mata aku. wey, aku siap berzikir lagi  nak habiskan nasi punya pasal. time ni, aku dah macam ular sawa. gila kenyang tahap giga bak ang!



tu la. kita patut bersyukur apa yang kita dah ada sebenarnya. sebab tu semua rezeki ALLAH bagi. kalau tak, jangan harap kita nak dapat senang-senang. ALLAH tu Maha Mengetahui. kita perlu bersyukur. nuh, kat palestin nuh. kat somalia. depa pakat dok que nak makan. kena catu bagai. mengemis nak makan. kita ni, benda dok ada depan mata, kadang-kadang main kuis-kuis pakai kaki ja. punya la sombong kan. tak mau lauk ni lauk ni la macam-macam. demandnya kita kan? padahal, ramai lagi orang hat kebuloq tak dapat makan pa semua. Ya ALLAH. minta dijauhkan dengan sifat macam tu. ameen... mudah-mudahan. =)


Jangan Membazir tau! hihi. kalau tak nak makan, jangan order makan. hoho~

2 comments:

tenku butang said...

hai.. salam kenal,
follower no.51
done follow sini,
jom follow teman yea yunk..=)

http://tengkubutang@blogspot.com/ -->(official)
http://kucenkucenbelog.blogspot.com/ -->2nd blog

Zalikha Zakaria said...

tenku, done follow u.. =)