Friday, 7 June 2013

Anugerah yang tak ternilai bagi seorang ibu.

Assalamualaikum w.b.t. ehem2. pa habaq semua? heee... gatai pulak nak speaking utara sejak dua menjak ni. tak tau pasai pa. sapa sapa hat lidah terbelit baca entry ni, cek mintak maap nah... hihi.

Orait. Tak nak buang masa. straight to the titik ok.

Anugerah yang tak ternilai bagi seorang ibu. mesti dah tau kan apa dia. yup. of course. ANAK.

Tadi, aku keluar ikut kak long pergi buat checkup betul ke tak dia pregnant. semalam chek positif. yela, kot kot la pregnancy test tu bergurau dengan dia kan, kena la gi check jugak.

Dan Alhamdulillah, she's pregnant. dah lama dah tunggu. Alia pun dah tujuh tahun sekarang ni. dan, alia seperti biasa. mungkin sudah terdidik dari kecil oleh along. she's keep on saying ALHAMDULILLAH. paling buat aku tersentuh bila dia cakap,

"Mak Andak, ALHAMDULILLAH... ALLAH dah makbulkan doa alia, doa ummi, doa walid. alia akan dapat adik..."

Dia, seorang kanak-kanak yang sangat yakin pada kuasa doa. aku sangat respect dia. even kadang-kadang aku tak boleh belah dengan dia sebab terpaksa join sekali da tengok astro ceria n yang sewaktu dengannya kan. tapi, for a certain situation, dia berfikiran luar dari kotak jugak.

Kak Long ajak aku tengok doktor scan. mula-mula aku tak berani, then, disebabkan aku ni jenis nak tau sangat sesuatu tu kan. (tak tau perkataan apa yang sesuai) aku pun masuk ikut tengok. serius! aku takjub tahap giga! Aku tengok sendiri. dah ada jantung dan jantung tu berfungsi! Ya ALLAH! Hebatnya kuasa dia. aku yang jadi excited. ini, baru aku tengok orang punya. kalau aku nanti? *start berangan dah


Lebih kurang macam ni la td... hihi. ni gambar dari Pakcik google okey...


Aku hairan, macam mana la perasaan orang-orang yang sesedap rasa siakap kukus dia je buang anak merata-rata tu. dorang tak ada rasa kesian ke? tak ada rasa bersalah ke sampai sanggup buat macam tu? ramai lagi orang nak anak. yang dah kawin tapi tak dapat-dapat anak pun ramai. dorang yang tak kahwin lagi anak senang-senang je dapat lepas tu tanpa rasa bersalah buang macam buang sampah tepi jalan je. ya mungkin, dorang sendiri tersepit. sebab tu la, langkah awal, jangan libatkan diri dalam benda-benda tu. simply to say, zina. jangan menghampiri zina. ALLAH dah kata dah dalam Al-quran jangan menghampiri zina. haram hukumnya, kalau dah menghampiri pun haram, apatah lagi kalau kita buat kan?




Sedih kan tengok ni? Tak ke macam buang sampah je tu? ALLAHUAKBAR!
Mana perginya nama perikemanhusiaan?

Moga kita tergolong dalam golongan orang-orang yang dinaungi cinta ALLAH.

Pesanan ikhlas buat adik-adik yang masih mentah. jangan terlalu asyik dibuai cinta dan gelora asmara hingga lupa anda masih ada agama. anda sedang diperhati ALLAH Yang Maha Esa. sayangilah dirimu kerana dirimu..........................(faham2 sendiri lah ye iklan tu..)


Salam Sayang Penuh Cinta~

2 comments:

sha (chirp chirp) said...

tahniah! dpt ank buah baru la ni :P

Zalikha Zakaria said...

hihi.. yup.. alhamdulillah.. adehhh.. bertambah anak buah, bertambah riuh la umah bila balik ramai2... =)