Sunday, 15 December 2013

Dunia.

Assalamualaikum.

Syukur, masih hidup, masih bernafas. Dan masih diberi peluang untuk kembali ke jalan-Nya.

Hmm.

Dunia.

Dunia.

Dunia.

Macam-macam yang ada di dunia. Ada suka, ada duka, ada gelak, ada tangis. Ada macam-macam. Bukan kita seorang yang hidup dalam dunia ini. Ya, bukan kita seorang. Ada orang lain. Maka mengapa perlu memilih untuk hidup sebagai manusia yang pentingkan diri? Itu yang aku tak faham sekarang. Makin lama aku hidup, makin banyak yang aku belajar dan makin banyak yang aku tak faham dalam dunia ni.

Dunia. Ya, dunia.

Kita bukan hidup untuk sehari dua. Kita hidup untuk berhari-hari. Di dunia inilah medannya kita mencari sebanyak mungkin bekalan untuk kehidupan selepas dunia. Aku bukan nak kata aku adalah manusia yang paling tak pentingkan diri or yang paling mengambil berat tentang orang lain. Tak. Bukan macam tu. Aku cuma nak kita sama-sama refleksi diri. Baiki diri.

Mungkin. Ada yang cakap.

"Aku tolong orang, ada ke orang tolong aku? Last last, aku sorang-sorang jugak bila susah. Huh, apa yang aku dapat?"

Apa yang kau dapat?

Kau dapat saham. Yang kau sendiri tak pernah tahu berapa tinggi peratusnya. Yang penting, kerana apa kau tolong orang tu. Untuk orang kata kah? Untuk orang puji kah? or untuk bekalan hidup di sana nanti, kerana ALLAH.

Jujur, kadang-kadang, aku rasa benda yang sama. Kenapa aku nak sibuk-sibuk tolong orang sedangkan orang tak pernah nak sibuk pun tolong aku bila aku susah. But, aku fikir balik, come on. Kau buat ni bukan untuk siapa-siapa. Untuk diri kau yang tak banyak amal ni, sebagai bekalan hari mati, lillahitaala. Kerana ALLAH.

Takut esok-esok aku menyesal.

Hmm. Jangan difikir apa yang akan terjadi esok esok. Tapi fikir, apa yang kau akan dapat bila kau buat ikhlas kerana Dia. Kita tak nampak benda tu jatuh seketul depan mata, mungkin tak di sini. yang penting, nuh, kat sana nanti.

Baru-baru ni. Ada usrah pusat pengajian aku buat.

Soalan pertama naqib tanya.

"Kenapa kita perlu kenal ALLAH dulu baru kita perlu kenal ibadah dan sebagainya?"

Yup. Kenapa? Dan jawapan aku, kita kena kenal ALLAH dulu baru kita tahu tujuan hidup kita ni untuk apa. Kita kena kenal ALLAH dulu, baru kita tau kita beribadah untuk siapa. Kita kena kenal ALLAH dulu makanya apa yang kita buat, hanya kerana Dia.

*kesat air mata

Kadang-kadang, aku sedih. Bila berhadapan dengan orang yang kurang berfikir macam ni. Ya, betul. setiap orang tak sama. tapi, antara kita sedar atau tak, kita semua sama. Hamba. Matlamat kita pun sama. Syurga. Or ada orang yang nak masuk neraka??? Mesti tak kan. Kita semua nak syurga. Jadi kenapa kita susah untuk meringankan diri membantu orang lain dalam kesusahan?

Nak tahu? Tak semua orang yang dalam kesusahan tu nakkan pertolongan. Cuma, kita. Rasa tanggungjawab sesama manusia yang membuat kita membantu mereka. Tanggungjawab kerana apa? Tanggungjawab untuk sama-sama mengharapakan keredaan ALLAH. Bekerja kerana Dia.

Hmm.

Aku pun tak ada la hebat mana, bagus mana, baik mana. tapi aku cuba jugak untuk baiki diri aku. Aku bukan ustaz ustazah. Jauh sekali alim ulama. Aku cuma hamba hina yang sedang cuba bangun mengenal Dia. Aku sedar siapa aku.

*kesat air mata lagi


Pujuk diri. Biaqlah kat depa. Moga ALLAH bukak pintu hati depa untuk fikir dalam-dalam sikit.

"....berpesan-pesan dengan kebenaran serta berpesan-pesan dengan kesabaran..." (Surah al-Asr:3)

No comments: